Inspiratie

Tips voor de aanleg van een stadstuin

In de stad wonen is heerlijk. Lekker tussen de mensen, om de hoek is altijd iets te beleven. Maar de keerzijde is vaak het kleine oppervlak waar je op woont. Als je al een tuin hebt, is deze vaak qua ruimte ook erg beperkt. Inspiratie nodig om van je tuintje toch een fijn paradijsje te maken? Lees dan snel verder, want met een klein oppervlak, kun je alsnog een grootse stadstuin realiseren.

Een groter lijkende tuin dankzij optische illusies

Om je tuin groter te laten lijken, wil je dat je automatisch zo ver mogelijk kijkt. Het zicht niet blokkeren is dan logisch. Maar door te werken met perspectief, de juiste kleuren en door planten of objecten op de juiste plaats te zetten, kun je je tuin nog veel groter laten lijken.
– Gebruik een spiegel. Dit werkt hetzelfde als een spiegel in de badkamer of andere kleine ruimte, dus waarom zou je geen spiegel in de tuin hangen?
– Gebruik natuurlijke kleuren. Felle en opvallende kleuren trekken de focus zodanig naar zich toe, dat je alleen nog maar je knalgeel geschilderde tuinhuis ziet. Door deze in een rustige kleur te schilderen, gaat deze mooi op in de omgeving en zie je meer van je tuin.
– Kies een kronkelend tuinpad. Hierdoor lijkt je tuin dieper. Als het pad aan de achterkant van je tuin ook iets smaller is, creĆ«er je perspectief. Je tuin lijkt hierdoor nog dieper en groter.
– Zet lage planten vooraan. Hoge planten blokkeren het zicht, lage planten niet. Kies dan wel voor planten die goed samengaan met de hoeveelheid zon en eventueel regenwater, je wilt ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden.
– Zet een blikvanger in de achterste hoek. Denk aan een mooi kunstwerk of een boom met opvallend uiterlijk. Je blik wordt naar de blikvanger getrokken, helemaal achteraan in je tuin. Zo zie je door naar je blikvanger te kijken, je gehele tuin.

Kunstgras

Vaak is er in een stedelijke tuin weinig direct zonlicht. Gras gedijt daar niet zo goed, maar kunstgras heeft geen zonlicht nodig. Bijkomende voordeel: je grasmaaier kun je ook verkopen, kunstgras is onderhoudsarm.

Kleine plantjes

Van vrijwel alle grote sierplanten zoals de hortensia en hosta, zijn dwergvarianten beschikbaar. Ideaal om je tuin met diverse kleine planten te vullen. Jaarrond genieten van alles wat bloeit, zonder dat het te vol staat.

Denk om je privacy

Privacy kan in een stadstuin best een ding zijn. Om nieuwsgierige buren het zicht te belemmeren kun je kiezen voor leibomen of een mooie, hoge schutting.

Verticaal tuinieren

Wie ruimtegebrek heeft, moet in de hoogte denken. Het frame van een verticale tuin kun je aan de muur of schutting bevestigen. Je kunt er verschillende soorten planten in kwijt, zelfs je eigen groenten of fruit erin kweken is mogelijk. Met een muurtuin kun je, als je dat wil, ook je complete gevel bedekken. Als dat geen voldaan groen gevoel geeft!

Ook interessant