klussen

Zo krijg je eenvoudig een groen gazon

Wees niet bedroefd, je gazon leeft nog! Je gazon ziet er misschien niet goed uit met hier en daar bruine plekken? Wees gerust de wortels zijn meestal nog actief en alleen de stengels zijn afgestorven. U kunt je gazon weer groen krijgen door deze vier stappen te volgen.

Stap 1 – Verwijder dorre en droge stukken

Het opgedroogde deel wordt niet opnieuw groen. Opdat licht en lucht de overblijvende lagen kunnen bereiken, moet het vilt naar beneden komen. Verticuteren of een dubbele veerhark is nodig. Dit is heel bevredigend; wij passen het zelf ook toe.

Stap 2 – Opnieuw leggen of zaaien

Herinner je je het gazonzaadmengsel dat je gebruikte om je gazon te laten groeien? Zaai het dan opnieuw in met dezelfde zaden. Het is moeilijk te doorgronden hoe gevarieerd gazons er uit kunnen zien, en als je niet het juiste mengsel gebruikt, zal de ingezaaide plek zich altijd onderscheiden van de rest van je gras.

Wanneer je je gazon toch opnieuw zaait, kun je in de verleiding komen om een mengsel te gebruiken dat omhulde zaden bevat. Hoewel deze zaden het gras een voorsprong kunnen geven, zijn ze meestal Engels raaigras, dat een zeer taaie en veerkrachtige grassoort is die meer geschikt is voor weiden dan voor tuinen. Bovendien heeft Engels raaigras een breed blad dat je gazon er vlekkerig uit kan laten zien. Om deze redenen vermijd je best mengsels die omhulde zaden bevatten, en kies je een mengsel dat speciaal voor je tuin ontworpen is.

Natuurlijk kun je ook gewoon graszoden kopen en die op de kale plekken leggen. Het is sneller om gras te leggen dan om het te zaaien.

Stap 3 – Bemesten

Als je je gazon in de zomer niet bemest hebt, dan is de kans groot dat er nog wat meststof aan de oppervlakte zit. Dat komt omdat het water nodig heeft om op te lossen, en zonder regen kan dat niet.

Stap 4 – Bestrijd onkruid

De beste manier om klaver en ander onkruid te bestrijden is door regelmatig te maaien en bloeiende stengels te verwijderen voor ze de kans krijgen om te gaan zaaien. Als je moeite hebt om het onkruid te herkennen onder controle te krijgen, kun je ook herbiciden gebruiken. Wees je er alleen van bewust dat je in het eerste jaar na het zaaien van nieuw zaad meer herbicide zult moeten gebruiken, omdat de verse groei kwetsbaarder zal zijn. In de volgende jaren zou je je gazon slechts af en toe hoeven te behandelen om het onkruid op afstand te houden.

Met wat regelmatig water geven en temperaturen boven de 10 graden zal je gazon er spoedig weer mooi groen uitzien. Gewoon geduldig zijn en volhouden!

Ook interessant