klussen

Klussen voor in de tuin in de winter (3 tips)

Ondanks de koud, grijze lucht toch aan de slag de tuin? Ontdek onze drie tips die jij kunt toepassen in je tuin deze winter. Helaas groeit en bloeit er bijna niets in de winter. Planten leven in ruststand, bloemen zijn uitgebloeid en het gazon heeft geen enkele onderhoud nodig. Dieren zoals vogels en eekhoorntjes zijn heel actief in deze periode van het jaar, ze zijn haastig opzoek naar eten! Daarom zijn er een aantal (leuke) winterklussen die je kunt gaan doen. Door deze klusjes toe te passen ben je toch lekker aan het tuinieren in de winter en help je de dieren in je tuin een handje.

Stapelmuurtje in de tuin bouwen

Wat is er nou leuker dan lekker klussen in de winter aan je tuin? Onze eerste tip is het bouwe nvan een stapelmuurtje. Gebruik voor het stapmuurtjes bijvoorbeeld oude tegels, dakpannen en stoeptegels en geef ze een tweed eleven. Je kunt het muurtje bouwen in de schaduw en beplanten met varens, muurbloemen en mossen. Liever bouwen in de zon? Dat kan! Hierdoor ontstaat er een microklimaat voor kalkminnende rotsplanten. Bovendien zijn insecten en andere (kleine) zoogdieren dol op een stapelmuurtje. Ze kunnen zich lekker nestelen en schuilen in de kieren.

Wat kan er beter?

Tijdens de winter is het uitermate geschikt om je tuin eens goed te bestuderen. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld wat beter kan volgend jaar. Ben je tevreden met de beplanting of juist niet? Ga je toch opzoek naar een nieuwe loungeset of een ander tuinmeubel? Nu is het ideaal om aan de slag te gaan met het bedenken wat er beter kan in je tuin. Kijk ook naar planten die dit jaar eigenlijk niet zo mooi zijn geworden als je hoopte. Maak bijvoorbeeld een lijstje met de gewenste beplanting en bestel al de juiste zaden online zodat je in het vroege voorjaar direct ana de slag kan met het zaden.

Composthoop

Door een (kleine) composthoop in je tuin te maken deze winter sla je twee vliegen in een klap. Door een composthoop te maken help je direct ook andere gedierte in je tuin. Wat je misschien niet direct verwacht maar de composthoop is in de water ook iets warmer dan de buitentemperatuur. En dat vinden een hoop diertjes enorm genieten. Tussen al het blad, fijngeknipte taken en afgestorven planten leven wormen, mieren, slakken, pissebedden en nog veel meer gedierte. Tot slot zul je een hoop meer activiteit waarnemen bij een composthoop, volgens zoals mereltjes en roodborstjes zijn er dol op!

Ook interessant