Inspiratie klussen

Een zonneschermdoek zelf vervangen

Nu de zomer eindelijk weer is aangebroken kunnen we niet wachten om ons te settelen in de tuin met een kan koude limonade en een fijn boek. Bij het zomerproof maken van onze tuin vergeten we echter nog wel eens om het zonnescherm ook te checken. Na jaren intensief gebruik kan het wel eens voorkomen dat het zonneschermdoek zijn langste tijd gehad heeft. Dit terwijl het zonnescherm zelf uitstekend werkt. Vervolgens sta je een geruime tijd in dubio en weet je niet zeker of je nu een geheel zonnescherm moet kopen of dat er nog andere mogelijkheden zijn. Gelukkig is er ook een heel simpel alternatief, waarmee je er binnen mum van tijd voor zorgt dat het zonnescherm er weer als nieuw uitziet. Het zonneschermdoek vervangen is een prima idee als het zonnescherm nog goed werkt en het doek zelf teveel schade heeft om nog schoon te krijgen. Maar hoe gaat dit eigenlijk in zijn werk? In dit artikel leggen we je in 3 simpele stappen uit hoe je een zonneschermdoek vervangt.

Stap 1: opmeten van het zonneschermdoek

Alvorens je een zonneschermdoek kunt bestellen is het handig om eerst de maten van jouw eigen zonnescherm te kennen. Zoals bij alles geldt ook hier: meten is weten! Je kunt de mazzel hebben dat je de maten van de vorige keer nog ergens hebt opgeschreven. Als dit niet het geval is moet je toch echt zelf aan de bak. Gelukkig is dit niet zo moeilijk als je zelf zou denken. Wij raden aan om altijd bij de bovenbuis te beginnen als je zelf gaat meten. Vanaf daar zijn je metingen een stuk nauwkeuriger. Bij de hoogte is het belangrijk dat je vanaf de voorlijst tot de bovenbuis meet. Tip: meet meerdere keren en kies altijd voor de grootste meting. Tel hier vervolgens 15 a 20 centimeter bij zodat je verzekerd bent van een doek die lang genoeg is voor het zonnescherm.

Stap 2: het bestellen van een zonneschermdoek

Er zijn enorm veel bedrijven die zonneschermdoeken van hoge kwaliteit verkopen. Dat neemt niet weg dat je een koopje natuurlijk nooit hoeft af te slaan. Zeker in de zomer en het najaar merk je dat er veel zonneschermdoeken met korting verkocht worden en dat scheelt aanzienlijk wat geld. Als je slim koopt en vergelijkt hoeft een zonneschermdoek helemaal niet duur te zijn.

Stap 3: vervangen maar!

Zodra het nieuwe zonneschermdoek binnen is, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Tip: zorg dat er nog iemand bij is zodat je deze klus met zijn tweeën kunt uitvoeren. Veel handen maken licht werk, nietwaar? Voordat je de montage gaat voltrekken is het belangrijk dat het zonnescherm helemaal wordt uitgedraaid, zodat het doek slap is.  Vervolgens gebruik je gereedschap om het lagerblok, waar de bediening niet gevestigd is, los te maken. Zo kom je gemakkelijk bij het doek. Daarna haal je de aluminium buizen uit het oude doek, zodat je deze voor het nieuwe doek kunt gebruiken. Het nieuwe doek rol je vervolgens over het oude doek en je gebruikt de buizen om het geheel op zijn plek te houden. Nu ben je bijna klaar en hoef je enkel nog het nieuwe doek in de frame van het zonnescherm te plaatsen. Zorg ervoor dat je het lagerblok en de zijkanten weer vast schroeft en voilà: je kunt genieten van een verbluffend resultaat!

Ook interessant